Budapesti Nyári Fesztivál
Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Városmajori Szabadtéri Színpad
Margitszigeti Víztorony
Szent Margit kolostor-romok
Interaktív meseszínpad

2014-es kiállítás archívum

A Margitszigeti Víztorony kilátóként és kiállítótérként is működik. A Visual Art Galériában, a Víztorony két emeleti szintjén tekinthetnek meg a látogatók különböző témájú kiállításokat, melyek az országban egyedülálló módon, különleges vetítési technikával kerülnek bemutatásra.

2014. évi kiállítások a Víztorony Visual Art galériájában

SHAKESPEARE A SZIGETEN - fotó- és színháztörténeti különlegességek a Margitszigeti Szabadtéri Színpad első korszakának Shakespeare-előadásairól

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad megnyitásának első esztendeiben Németh Antal William Shakespeare erdőben játszódó műveit tűzte műsorra, így előadásuk az évszázados fákkal övezett nyári játszóhelyen különleges élményt kínált a magyar és a külföldi közönség számára. William Shakespeare születésének 450. évfordulóján elsősorban ezeket a különleges előadásokat idézzük fel. Összeállításunk felöleli a Szentivánéji álom (1938, 1939, 1941, 1949–1955), az Ahogy tetszik (1938) és A vihar (1939) előadásának valamennyi felvételét, melyet az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet őriz.

A felvételek nemcsak a színháztörténeti eseményeket illusztrálják, a magyar fotótörténetnek is értékes darabjai. A Szentivánéji álom című vígjátékot 1941-ben is műsorra tűzték, majd a Margitszigeti Szabadtéri Színpad újranyitásától, 1949-től 1955-ig állandó repertoárdarab lett. Ezt az előadást Major Tamás rendezte, a főszerepeket a Nemzeti Színház vezetői művészei alakították.

A Shakespeare a szigeten című tárlat fotográfiáin a huszadik század első felének jelentős magyar színházművészei tűnnek fel: Major Tamás, Lukács Margit, Szeleczky Zita, Ungvári László, Lehotay Árpád, Szabó Sándor, Szörényi Éva, Bajor Gizi, Olthy Magda, Somogyi Erzsi, Jávor Pál és Gábor Miklós.Szakmai partner: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. Kurátorok: Csiszár Mirella és Gajdó Tamás

Látogatható: 2014. június 20-tól szeptember végéig.


Somogyi Erzsi (Rosalinda) és Jávor Pál (Orlando) az Ahogy tetszik c. előadásban (rendezte Németh Antal 1939) - A fénykép lelőhelye: OSZMI

SHAKESPEARE KORÁNAK HATÁS A MAI DIVATRA - jelmez- és öltözéktervek

Válogatás a Shakespeare születésének 450. évfordulója alkalmából művészeti képzésben résztvevő hallgatók számára kiírt pályázat legjobb munkáiból.A pályázatot bírálta és a kiállítási anyagot összeállította: Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója, Erkel László Kentaur díszlet- és jelmeztervező, Náray Tamás divattervező.

Díjazottak: 1. hely Ambrus Varga Eliza (MOME Design Intézet, Textiltervező Tanszék, 1. évfolyam), 2. hely Kis-Juhos Csenge (Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola, textil szak, 10. osztály), 3. hely (megosztott) Pázmány Lilla és Laky Veronika (MOME Design Intézet, Textiltervező Tanszék, 1. évfolyam) Különdíj: Kovács Dóra Zsófia (Budapesti Üzleti és Kommunikációs Főiskola, Animáció BA, 2011/14-es évfolyam)

Tervezők: Ambrus-Varga Eliza, Antal Anna Ninetta, Bakács Orsolya, Burány Veronika, Dolnik Fruzsina, Horák Enikő, Kis-Juhos Csenge, Kovács Dóra Zsófia, Kugler Cecília, Laib Fruzsina, Laky Veronika, Nagy Zsófia Eszter, Olajos Mária Csenge, Pázmány Lilla, Szabó Luca, Szirtes Alíz, Torma Mária, Vecsei Kinga Réta

Látogatható: 2014. június 20-tól szeptember végéig.

Shakespeare-inspirációk: Ambrus Varga Eliza 1. díjas ruhatervei

Kiállítások a Margitszigeti Víztorony udvarán

SZÍNHÁZ A LOMBOK ALATT - A Margitszigeti Szabadtéri Színpad története, 1938–1943

Plakátok, fotók, színháztörténeti különlegességek az 1938-ban megnyílt Margitszigeti Szabadtéri Színpad első korszakából. Szakmai partner: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. Kurátorok: Csiszár Mirella és Gajdó Tamás.

Látogatható: 2014. június 13-tól szeptember végéig.

A Szentivánéji álom c. előadás a Margitszigeten (1939) - A fénykép lelőhelye: OSZMI

SHAKESPEARE-BÁBOK A BUDAPEST BÁBSZÍNHÁZBÓL - Szentivánéji álom 1964, 2006

A Szentivánéji álom a Budapest Bábszínház történetében nagy jelentőséggel bír: az 1964-ben Bródy Vera bábjaival, Szőnyi Kató rendezésében bemutatott előadás hozta meg a jogelőd Állami Bábszínház együttesének a világhírnevet. A Shakespeare-művet a színházban jó két évtizeddel később, 2006-ban Jaroslav Milfajt látványával, Josef Krofta színre vitelében láthatta ismét közönség.

Látogatható: 2014. június 20-tól augusztus végéig.IN MEMORIAM W.S. - válogatás Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész Shakespeare-plakátjaiból

Orosz István az optikai illúziók és az anamorfózisok mestere. Az anamorfózis egy művészettörténeti kifejezés, amely azokat a felismerhetetlenné torzított képeket jelenti, amelyek csak egy különös nézőpontból vagy egy rájuk helyezett tükörtárgy segítségével válnak újra láthatóvá. A Kossuth-, Balázs Béla-, Munkácsy Mihály-, Prima- és Ruttenscheid-díjas képzőművész, az Amerikai Illusztrátorok Társaságának aranyérmével, Aranyrajzszög-életműdíjjal elismert érdemes művész a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Évtizedek óta foglalkoztatja a szemszög és a nézőpont kérdése, amely a reneszánsz kor emberének világlátásában is központi helyet foglalt el. Az optikai és a perspektivikus hatások sokszor és sokféle módon bukkannak fel Shakespeare drámáiban. Orosz István számos munkájában reflektált ezekre a művekre. Tematikus válogatásunk a legismertebb alkotásokat mutatja be.

Látogatható: a Shakespeare Fesztivál ideje alatt, 2014. június 20-21-22-én!


Utoljára frissítve: hétfő, 18 május 2015 05:50
Tovább a kategóriában: 2013-as kiállítás archívum »

A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

KAPCSOLAT
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

1122 Budapest, Városmajor hrsz: 6835/17
Tel: 06 1 / 3755-922
Fax: 06 1 / 3560-998
E-mail: igazgatosag@szabadter.hu
JEGYIRODA
Szabad Tér Jegyiroda

Nyitva tartás: Hétfőn 12-18 óráig,
keddtől-péntekig 10-18 óráig,
hétvégén zárva.
Cím: 1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3.
Tel.: 06 1 / 301 0147
E-mail: jegyiroda@szabadter.hu
KÖZÉRDEKŰ
Közérdekű adatok
ADATVÉDELEM
Adatvédelmi tájékoztató
IMPRESSZUM

A www.szabadter.hu tulajdonosa a
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.
Felelős kiadó: Bán Teodóra
ügyvezető igazgató

Grafika: Zsirke Balázs
Design és fejlesztés:
Művészeti Projekt Kft

Minden jog fenntartva!