Budapesti Nyári Fesztivál
Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Városmajori Szabadtéri Színpad
Margitszigeti Víztorony
Szent Margit kolostor-romok
Interaktív meseszínpad

2012-es kiállítás archívum

Margitszigeti Víztorony Visual Art galéria 2012
A kiállítások látogathatók: 2012. május 2 – szeptember 30.

  1. Animációs képkiállítás (az épület belső homlokzatán)

Kovács Ferenc tervező és programozó által alkotott mozgóképek. A képeket ihlető témák és a számítógépes technika lehetőségei által született látványos, vetített alkotások. Programozott rajzok, animáció és design. A vetített képek vizuál technika segítségével már a bejáratnál fogadják a látogatót, és kísérik végig a lépcsőkön, a körfolyosón, ahogy halad fölfelé a Víztoronyban. Vízesésben, úszó halakban és hasonló, vízzel kapcsolatos motívumokban gyönyörködhetünk.

  1. Mervai Márk fotókiállítása: Margitsziget, Víztorony, Budapest körpanoráma (1. kiállítási szint)

Mervai Márk 1986. július 16-án született Miskolcon. Élete első négy évét Budapesten töltötte, majd 1990-ben szüleivel együtt kiköltözött Berlinbe. Fél évvel később Kölnbe költözött, ott élt egészen 2010 szeptemberéig. Tanulmányait is Kölnben végezte. Egy év betanulás után a ZDF-nél kezdte filmes pályafutását, ahol 2009-ben rátalált egy új szenvedélyére, a fotózásra. A fotós iskolába való sikertelen felvétel után a germanisztika felé vette az irányt, azzal a céllal, hogy egy újságírói mesterképzést elvégezve és tanulmányait befejezve újságíróként helyezkedjen el.
2010 óta az ELTE BTK hallgatója. Szabadideje minden percét a „Szeretlek Magyarország” portálnál tölti. Fotóriporterként járja a várost és megörökíti annak számos szépségét.

A Margitszigetet, a 101 éves Víztornyot és közvetlen környezetét bemutató fotósorozatából válogattuk a kiállítás egyik tematikus blokkját.

A második tematikus blokkban Mervai képein Budapest nevezetes és impozáns épületei - külső és belső formájukban -, valamint természeti értékei láthatók. Úgy mint a Duna, a Budai hegység, a budapesti Duna-hidak, Nemzeti Színház, Művészetek Palotája, Gyógyfürdők, a Belvárosi Plébániatemplom (Nagyboldogasszony), a Szent István Bazilika, a Hősök tere, a Műcsarnok épülete, a Szépművészeti Múzeum a Magyar Állami Operaház, a New York Palota, a Párizsi Nagyáruház, a Várhegy és a Budai Vár, az Alagút, a Budavári Sikló, a Mátyás templom, a Halászbástya, a Gellérthegy, a  Citadella, a Budapest Duna-parti látkép, a Magyar Tudományos Akadémia, a Gresham Palota, az Országház és további értékek.

  1. Jankovics Marcell: Az ember tragédiája, Ének a csodaszarvasról (2. kiállítási szint)

Jankovics Marcell rajzfilm rendező, művelődéstörténész és könyvillusztrátor kiállítása. Két nagysikerű filmje, a magyar történelem és a magyar irodalom egy-egy remekét feldolgozó animációs filmek illusztrált képeiből láthatnak válogatást az érdeklődők.

1955-től a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Kollégiumba járt, ott is érettségizett, 1960-tól a Pannónia Filmvállalathoz (ma Pannóniafilm kft.) került, 1965-ben rendezőnek nevezték ki. 1968-ig Dargay Attilával és Nepp Józseffel közösen készítették Gusztáv című rajzfilmsorozatot.

1973-ban a Hanna-Barbera megvásárolta a János vitéz forgalmazási jogát, hogy aztán sehol se mutassák be. A Sisyphus című munkáját 1974-ben Oscar-díjra jelölték. Küzdőkcímű alkotásával 1977-ben elnyerte a cannes-i fesztivál legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálma-díját. 1983-ban elkészült Az ember tragédiájának animációs film forgatókönyve.

1994-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Magyar Iparművészeti Egyetem DLA tudományos fokozattal rendelkező egyetemi magántanára. 1998–2002 között, majd 2010. augusztus 1. és 2011. október 15. között a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke. 1998-tól Magyar Művelődési Társaság elnöke.

Utoljára frissítve: csütörtök, 13 február 2014 11:50

A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

KAPCSOLAT
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

1122 Budapest, Városmajor hrsz: 6835/17
Tel: 06 1 / 3755-922
Fax: 06 1 / 3560-998
E-mail: igazgatosag@szabadter.hu
JEGYIRODA
Szabad Tér Jegyiroda

Nyitva tartás: Hétfőn 12-18 óráig,
keddtől-péntekig 10-18 óráig,
hétvégén zárva.
Cím: 1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3.
Tel.: 06 1 / 301 0147
E-mail: jegyiroda@szabadter.hu
KÖZÉRDEKŰ
Közérdekű adatok
ADATVÉDELEM
Adatvédelmi tájékoztató
IMPRESSZUM

A www.szabadter.hu tulajdonosa a
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.
Felelős kiadó: Bán Teodóra
ügyvezető igazgató

Grafika: Zsirke Balázs
Design és fejlesztés:
Művészeti Projekt Kft

Minden jog fenntartva!