Budapesti Nyári Fesztivál
Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Városmajori Szabadtéri Színpad
Margitszigeti Víztorony
Szent Margit kolostor-romok
Interaktív meseszínpad

Dátum: 2017. szeptember 04. hétfő, 13:38
Hírek - közlemények

Üdvözlet Szent Margit szigetéről!

Megvásárolható Jaksics György Margitszigetről szóló könyve a városmajori irodánkban, illetve a Szabadtér Jegyirodában. A bevételt jótékonysági célra ajánljuk fel.

A Budapesti Nyári Fesztivál 2017-es időszaki kiállítása a Margitszigeti Víztoronyban Jaksics György hagyatékából mutat be válogatást a Margitsziget történetéről, amelynek anyagát a gyűjtő Üdvözlet Szent Margit szigetéről! című könyve alapján állítottuk össze. A vetített tárlat szeptember végéig még megtekinthető, a gazdagon illusztrált kötet pedig megvásárolható színházunk központi irodájában, illetve jegyirodájában. A bevételt jótékony célra ajánljuk fel.

Jaksics György, aki kertészként került kapcsolatba és esett szerelembe a Margitsziget páratlan természeti és épített értékeivel, néhány évvel ezelőtt saját kiadásban jelentette meg a Margitsziget történetét bemutató elegáns és tartalmas könyvét. Az Üdvözlet Szent Margit szigetéről! című helytörténeti monográfia alapját, hosszú évtizedek fáradhatatlan munkájának eredményeként, a gyűjtő több mint ezer tételes dokumentumgyűjteménye képezte, szöveges anyagát pedig olyan kiváló szakemberek írták, gondozták és szerkesztették, mint Saly Noémi, irodalom- és Budapest-történész, Dr. Takács Ferenc, sporttörténész és Voloncs Gábor, bélyeggyűjtő, filatéliai szakértő.


Képeslap Jaksics György gyűjteményéből, részlet a könyvből

A Margitszigeti Víztoronyban június elején megnyílt kiállítás, amelyet a nyári szezonban közel 6000 látogató tekintett meg, a Budapesten megrendezett vizes világbajnoksághoz kapcsolódóan a kötet fejezetei közül a vízre, a (vizes) sportok és kulturális események margitszigeti történetére fókuszál. Bepillantást nyerhetünk többek között a Margit-gyógyfürdő, a Nagyszálló, a Nemzeti Sportuszoda, a Palatinus fürdő, a M.A.C. Sporttelep történetébe, a csónakázó és hajós egyletek, úszóházak, fürdők, sportegyletek életébe; felidézhetjük egykori, illetve még ma is működő épületek, kertek, sportpályák fénykorát, közösségi életét.

A könyvből minderről teljesebb képet kaphatunk, történeti összefoglalással és gazdagon illusztrált képi anyaggal, bemutatva a Margitsziget történetét, növényvilágát, közlekedését, vendéglátását, híres szórakozóhelyeit, szabadtéri színházát és rendezvényeit (pl. a népünnepélyeket, hadikiállításokat, vitézavatást) is, külön fejezetet szentelve a levelezőlapoknak és a hajdani posta működésének.

A Szabad Tér Színház és Jaksics György családja a gyűjtő emlékére táblát is avatott és ginkgo fát ültetett a Margitszigeti Szabadtéri Színpad bejáratánál, emlékeztetve a látogatókat történelmi örökségünk szépségeire, valamint az értékőrzés és a hagyományok átörökítésének fontosságára. A helytörténeti albumot 6000 Ft-os áron vásárolhatják meg az érdeklődők, amelynek bevételét a család jótékonysági célra ajánlja fel, a beteg gyermekek támogatására.

A könyv megvásárolható vagy előjegyezhető: hétfőtől péntekig a Városmajori Szabadtéri Színpadnál található irodánkban (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 1/3755-922), vagy a Szabadtér Jegyirodában (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 1/301-0147).


A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

KAPCSOLAT
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

1122 Budapest, Városmajor hrsz: 6835/17
Tel: 06 1 / 3755-922
Fax: 06 1 / 3560-998
E-mail: igazgatosag@szabadter.hu
JEGYIRODA
Szabad Tér Jegyiroda

Nyitva tartás: Hétfőn 12-18 óráig,
keddtől-péntekig 10-18 óráig,
hétvégén zárva.
Cím: 1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3.
Tel.: 06 1 / 301 0147
E-mail: jegyiroda@szabadter.hu
KÖZÉRDEKŰ
Közérdekű adatok
ADATVÉDELEM
Adatvédelmi tájékoztató
IMPRESSZUM

A www.szabadter.hu tulajdonosa a
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.
Felelős kiadó: Bán Teodóra
ügyvezető igazgató

Grafika: Zsirke Balázs
Design és fejlesztés:
Művészeti Projekt Kft

Minden jog fenntartva!