Budapesti Nyári Fesztivál
Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Városmajori Szabadtéri Színpad
Margitszigeti Víztorony
Szent Margit kolostor-romok
Interaktív meseszínpad

Dátum: 2017. augusztus 07. hétfő, 09:54
Hírek - közlemények

Sportszerűen játszani, élni

A Coincidance Táncszínház augusztus 13-án mutatta be nagy sikerrel a Fairplay című előadását a Városmajorban, amellyel Gyulai Júlia rendező-koreográfus édesapja emléke, Gyulai István népszerű sportriporter és sportdiplomata, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség volt főtitkára előtt is tiszteleg. Az előadás ősztől a MOM Kulturális Központ műsorán látható. A Gyulai Istvánról készült összeállítást Bakai Anna készítette.

A Coincidance Táncszínház Fairplay – Sportóriások legendája című előadásában egy fiatal fiú álmain és küzdelmein keresztül mutatja meg, hogy mit jelent a semmiből indulni, kitartani, végül célba érni. Hogy mi az, amiért érdemes küzdeni, és mit ad, mire tanít, miben nevel, miben támogat a sport. A darab egy megkapó hangvételű előadás a sport szeretetéről és a játék tisztaságának fontosságáról.

De mit is jelent valójában a fair play? Egy szóval válaszolva sportszerűséget, bővebben kifejtve ennél sokkal többet. Ugyanúgy jelenti a játékszabályok betartását és a tiszta eszközökkel való mérkőzést, mint az ellenfél tiszteletét. Benne foglaltatik a csapatszellem megőrzése, a bíró döntéseinek helyességébe és elfogulatlanságába vetett hit, a közönséggel szembeni tisztelet és a vereség emelt fővel való elviselése is. A fair play jelent tehát mindent, ami miatt a sportrajongók mérkőzéseket néznek, meccseket játszanak, a sportolók nap mint nap azért küzdenek, hogy egyre jobbakká váljanak, amiért tömegek szurkolnak az arénákban, együtt örülnek, sírnak-nevetnek kedvenc csapataikkal, sportolóikkal.

Korszakos példakép nyomában

A sportszerűség, a sportszeretet előtt való általános tisztelgés mellett van egy másik, sokkal személyesebb olvasata is az előadásnak: a táncjáték rendező-koreográfusa Gyulai Júlia a darabbal édesapjának, a 11 éve elhunyt sikeres atlétának és sportriporternek állít emléket. Az egyértelmű érzelmi kötődésen túl pedig Gyulai István valóban olyan figura, aki megérdemli, hogy idolként állítsa a Fairplay történetének középpontjába.

Atlétaként kezdte pályafutását, méghozzá nem is akármilyen eredménnyel. Rövidtávfutóként 28 alkalommal nyert magyar bajnokságot, emellett 1961 és 1969 között tagja volt a válogatottnak, 1964-ben pedig elindult a tokiói olimpián is. Eredményei magukért beszélnek, holott nem kezdődött teljesen zökkenőmentesen atlétikai pályafutása: szeretett futballozni, az akkori testnevelője azonban látta benne a reménybeli atlétát, és próbálta elcsábítani a gyorsmozgású, 11 éves Gyulai Istvánt az atlétikaedzésre. Azonban a fiú csak akkor állt kötélnek, amikor tanára megfenyegette: „Ha nem adod le a futballszerelésed és jössz futni, elrontom a bizonyítványodat!”. A bizonyítvány azonban szent és sérthetetlen volt, Istvánt ugyanis – édesapja halála utána – hitoktató és zongoratanár édesanyja szigorúan nevelte, aminek következtében István kitűnő tanuló volt. Szó sem lehetett tehát rossz jegyekről, így feladta a focit, és elkezdett atletizálni.

Ugyanakkor nemcsak remek sportoló volt, hanem képzett szakember is. Sportkarrierje mellett lediplomázott, számos idegen nyelvet beszélt. Már kisgyerekként is rajongott a nyelvekért, ennek köszönhetően elsajátította az angol, német, orosz, francia, olasz és spanyol nyelveket. Az egyetem befejezését követően indult el újságírói karrierje: a Magyar Televíziónál helyezkedett el, ahol számos világeseményről és olimpiáról tudósított, hála nyelv- és szakmai tudásának. 1989-92 között a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség főtitkáraként tevékenykedett. 1984-ben beválasztották a Nemzetközi Atlétikai Szövetség tanácsába, hét évvel később pedig a szervezet főtitkárának nevezték ki, és a pozíciót egészen haláláig betöltötte. Bár néhány évig párhuzamosan haladt újságírói és sportszakemberi karrierje, egy idő után azonban be kellett látnia, hogy választania kell. Az atlétika nyert.


Gyulai István, a sportoló (Fotó: MTI/Petrovics László)

Bővebb információ és online jegyvásárlás az előadásra: IDE KATTINTVA


A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

KAPCSOLAT
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

1122 Budapest, Városmajor hrsz: 6835/17
Tel: 06 1 / 3755-922
Fax: 06 1 / 3560-998
E-mail: igazgatosag@szabadter.hu
JEGYIRODA
Szabad Tér Jegyiroda

Nyitva tartás: Hétfőn 12-18 óráig,
keddtől-péntekig 10-18 óráig,
hétvégén zárva.
Cím: 1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3.
Tel.: 06 1 / 301 0147
E-mail: jegyiroda@szabadter.hu
KÖZÉRDEKŰ
Közérdekű adatok
ADATVÉDELEM
Adatvédelmi tájékoztató
IMPRESSZUM

A www.szabadter.hu tulajdonosa a
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.
Felelős kiadó: Bán Teodóra
ügyvezető igazgató

Grafika: Zsirke Balázs
Design és fejlesztés:
Művészeti Projekt Kft

Minden jog fenntartva!