Budapesti Nyári Fesztivál

Kerüljék el a vásárlást a Viagogo oldalon! - FONTOS!

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Városmajori Szabadtéri Színpad
Margitszigeti Víztorony
Szent Margit kolostor-romok
Interaktív meseszínpad

A gitár világsztárja: STANLEY JORDAN

2016-s előadás archívum
vasárnap, 03 július 2016 20:00

színlap

A gitár világsztárja: Stanley Jordan
feat. Alegre Corrêa, Horváth Kornél & Dörnyei Gábor

VILÁGPREMIER

jazz-koncert

2016. július 3. (vasárnap), 20 óra

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Különleges zenei személyiségek találkozása a Margitszigeten!

A 80-as évek nagy amerikai gitáros generációjának tagja, a különleges „tapping” technikájáról híres jazz gitáros, Stanley Jordan (USA) először látogat Magyarországra, és a Margitszigeten ad nagyszabású koncertet hazai és külföldi zenész sztárokkal.

A különleges esten Stanley Jordan mellett a kiváló gitáros-énekes, Alegre Corrêa (Brazília) játéka valamint a nemzetközi hírű Horváth Kornél és Dörnyei Gábor ütőhangszeres művészek kifinomult és egyedi duója teremt kivételes zenei világot. A hangszereiket mesterfokon megszólaltató művészek érzékenysége páratlan zenei dimenziókba emeli az eddig még soha nem hallott közös formáció játékát.

A négy világhírű művész az amerikai, a brazil, az afro és az európai zenekultúrából merítve hoz létre izgalmas, 21. századi kamarazenét.

A koncerten hallható formáció világpremier.

Stanley Jordan

A különleges, kétkezes tapping technikájáról ismert amerikai jazzgitáros és zeneszerző a 70-es, 80-as években kezdte szárnypróbálgatásait, és már akkor a lehető legnagyobb szabadság és hitelesség elérése volt az elsődleges célja. Ez nemcsak innovatív zenéjére, hanem a megjelenésére és személyiségének kibontakoztatására is igaz.

Először a rockzene világában, majd a jazz szabadabb, improvizatív műfajában kereste azokat az utakat, amelyek még ezeknek a kötetlenebb műfajoknak az íratlan szabályait is képesek áthágni. „Az élet és a művészet szétválaszthatatlan, ugyanazok az alkotóelemek teszik különlegessé” – vallja a Jazz Times magazin számára nemrégiben adott személyes interjújában. A minél mélyebb megismerés és önmagában való elmélyülés igényével olyan széleskörű spirituális, filozófiai és genderelméleti gondolkozásmódot sajátított el, amely alapvetően határozza meg magával ragadó zenei világát, személyiségét és identitását.

Az utcazenészként induló, majd jam-bandekkel turnézó zenész újító szerepe elvitathatatlan a szólógitározás történetében, amelyet új szintre emelt az általa kifejlesztett „tapping” technikával. Első hangszere, a zongora billentéses módszerét ültette át gitárra, a független futamokból és dallamokból álló kompozícióit a zongorajátékot idéző módon adja elő: egyszerre két kézzel játszik a gitár nyaki részén, ráadásul rendhagyó hangolásban. Kifejezésmódjának összetettsége és zenéjének mély gondolati háttere mára felülemelkedett a puszta technikai brillírozáson és mindenki számára egyedülálló élményt nyújt.

A gitár világsztárja először mutatkozik be Magyarországon, az esemény különlegességét egy hazai és külföldi zenészekből álló formáció világpremierje teszi még különlegesebbé.

http://www.stanleyjordan.com/en-us/
https://www.facebook.com/Stanley-Jordan-14690024059/

Horváth Kornél & Dörnyei Gábor

A számos stílust egybeolvasztó egyedi technikájáról világszinten ismert ütőhangszeres, Horváth Kornél és a jelenleg Londonban élő sztárdobos, Dörnyei Gábor alkotta duó nemzetközi téren is megannyiszor bizonyította már közös zenéjük lehengerlő hatását.

Horváth Kornél híres egyéni ütéstechnikáját és zenei szemléletmódját a magyar és kelet-európai tradicionális ritmusokból alakította ki, mesterien olvasztva egybe azokat a jazz, az indiai, arab, afrikai és latin hatásokkal. Mindez Dörnyei Gábor dobjátékának a rock, funky és jazz műfajaiból vett impulzusaival egy olyan lehengerlő és kivételes zenei élményt valósít meg, amely egyesíti a különféle világok életérzéseit. A magával ragadó ritmikus lüktetés a csöndtől a hirtelen feltörő dühöngő ritmusig valódi ’thunder’ (mennydörgő) muzsikát hoz létre.

Horváth Kornél egy másik felállásban többször játszott már együtt a brazil gitárművésszel, Alegre Corrêaval is (koncertfelvételeiket tartalmazó duó lemezük a Songs of Moment címmel jelent meg). A két egyedi formáció együttes fellépése, kiegészülve Stanley Jordan elsőrangú gitárjátékával, igazán különleges zenei élményt ígér.

http://www.kornelhorvath.com/about
http://www.gabordornyei.com/discography_hu.html
https://www.facebook.com/DornyeiDrums/

Alegre Corrêa

A kiváló gitáros, énekes, ütőhangszeres és zeneszerző Brazíliában született. Az 1990-es évektől Bécsben él, ahol 2003-ban megkapta a Hans Koller díjat, amely Ausztriában az Év zenésze címet jelenti. Korábban hazájában két ízben is neki ítélték a hangszeres zenei kategória első díját (1998-ban a „Fampop” díjat Sau Paulóban, 1992-ben a „Musicanto-Festival” díjat Rio Grande do Soulban).

Alegre Corrêa a világ számos jazz fesztiválján fellépett már, különböző együttesekkel. 2005-től 2007 szeptemberéig, Joe Zawinul haláláig állandó tagja volt a mai modern jazz egyik legnépszerűbb formációjának, a The Joe Zawinul Syndicate-nek, illetve ma is tagja a Zawinul életművét folytató The Syndicate-nek. 2009-ben a Zawinul emlékére készített lemezükért Grammy-díjat vehetett át.

2007-ben fellépett a VeszprémFeszten a The Joe Zawinul Syndicate tagjaként, amely a legendás zenekar utolsó színpadi szereplése volt. Budapesten először mutatkozik be a közönségnek.

https://myspace.com/alegrecorrea
https://pt-br.facebook.com/alegre.correa/

videójegyvásárlás

2016/07/03 vasárnap 20:00 | Margitszigeti Szabadtéri Színpad jegyvásárlás

A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

KAPCSOLAT
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

1122 Budapest, Városmajor hrsz: 6835/17
Tel: 06 1 / 3755-922
Fax: 06 1 / 3560-998
E-mail: igazgatosag@szabadter.hu
JEGYIRODA
Szabad Tér Jegyiroda

Nyitva tartás: Hétfőn 12-18 óráig,
keddtől-péntekig 10-18 óráig,
hétvégén zárva.
Cím: 1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3.
Tel.: 06 1 / 301 0147
E-mail: jegyiroda@szabadter.hu
KÖZÉRDEKŰ
Közérdekű adatok
ADATVÉDELEM
Adatvédelmi tájékoztató
IMPRESSZUM

A www.szabadter.hu tulajdonosa a
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.
Felelős kiadó: Bán Teodóra
ügyvezető igazgató

Grafika: Zsirke Balázs
Tartalom: Dancsecs Ildikó

Design és fejlesztés:
Művészeti Projekt Kft

Minden jog fenntartva!