Budapesti Nyári Fesztivál
Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Városmajori Szabadtéri Színpad
Margitszigeti Víztorony
Szent Margit kolostor-romok
Interaktív meseszínpad

Globe Színház (UK): A két veronai nemes - komédia angolul

2016-s előadás archívum
péntek, 01 július 2016 20:00

színlap

William Shakespeare:

A két veronai nemes

vígjáték angol nyelven, magyar felirattal

2016. július 1. (péntek) 20.00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A Shakespeare’s Globe Theatre és a Liverpool Everyman & Playhouse előadása.

 2 óra 40 perc, egy szünettel

Shakespeare halálának 400. évfordulóján ismét turnéra indul a londoni Globe Színház, melynek egyedüli magyarországi állomásaként ezúttal a mester egy fergeteges, de kevésbé ismert korai vígjátékát látjuk vendégül a Margitszigeten. A két évvel ezelőtti nagysikerű Hamlet után a társulat idén egy komédiát ad elő, amely 21. századi módon eleveníti fel a drámaírás atyjának varázslatos színházi világát. A két veronai nemes Shakespeare költészetének egy másik oldalát mutatja meg: a féktelen humor és a szórakoztatás mesterfokának zsenialitását. A könnyed szerelmi komédiában cselszövés és zűrzavar alakítja a történetet, amit a színészek összehangolt játéka mellett sok zene és románc tesz még élvezetesebbé.

A Margitsziget csodálatos természeti környezetében épített szabadtéri színpad előadása a nyár kihagyhatatlan szenzációjának számít: Shakespeare eredeti színházának mai képviselőivel tölthetünk el egy feledhetetlen, gondűző, kellemes estét a csillagos ég alatt.

Rendező: Nick Bagnall

A Shakespeare’s Globe Theatre és a Liverpool Everyman & Playhouse előadása.

cselekmény

Valentin elköszön legjobb barátjától, Proteustól, mert a milánói herceg udvarába indul, ahol érkezése után azonnal szerelmes lesz a herceg lányába, Szilviába. Később Proteus is elhagyja Veronát, hogy Valentinhez csatlakozzon, de előbb még hűsége jeléül gyűrűt vált szerelmével, Júliával. Valentin arra kéri Proteust, hogy segítsen neki közelebb férkőzni Szilviához, de Proteus maga is szerelmes lesz a lányba, és elhatározza, megszerzi magának. Júlia eközben álruhában, férfinak öltözve követi Proteust Milánóba.

Proteus beavatja a herceget Valentin Szilviát érintő terveibe, amiért a herceg száműzi őt Milánóból. Úton Mantova felé az erdőben Valentin rablók fogságába esik, de olyan jó benyomást kelt bennük, hogy megteszik vezérüknek.

Eközben a herceg a gazdag Thurióhoz szeretné adni Szilviát, ezért megkéri Proteust, hogy feledtesse el a lánnyal Valentint, és helyette terelje figyelmét Thurióra. Júlia egy Sebastian nevű apród álruhájában Milánóba érkezik, és fültanújává válik annak, ahogyan Proteus Szilviának udvarol. Szilvia visszautasítja Proteus közeledését, és Sir Eglamourhoz fordul segítségért, hogy Valentin után mehessen. Proteus apródnak fogadja „Sebastiant”: egy gyűrűt és egy levelet vitet el vele Szilviának, aki visszautasítja az ajándékot, és széttépi a levelet.

Szilviának sikerül megszöknie Milánóból, Proteus és „Sebastian” követik őt. Szilvia rablók fogságába esik, de Proteus megmenti, hogy ezután erővel magáévá tegye. Valentin, aki mindennek tanúja volt, Szilvia segítségére siet. Elmondja Proteusnak, hogy övé lehet Szilvia, minek hallatán Júlia elájul. Az ájult Júlia kilétére akkor derül fény, amikor Proteus felismeri a gyűrűt, amit ő ajándékozott neki. Júlia hűsége fellobbantja Proteus szerelmét.

A rablók foglyul ejtik a herceget és Thuriót, akik Szilviát üldözik, és Valentin elé vezetik őket, aki végre felfedi magát. Thurio magának követeli Szilviát, de azonnal meghunyászkodik, amikor Valentin párbajra hívja. A herceg magasztalja Valentin bátorságát, feloldja a száműzetést, és neki adja Szilvia kezét. Valentin kegyelmet kér a rablóknak. Mind visszatérnek Milánóba, ahol tervezni kezdik Valentin és Szilvia, valamint Proteus és Júlia lakodalmát.

*

Shakespeare első vígjátéka, bár nem a legsikerültebb darabjai között tartjuk számon, elragadó könnyedségével, derűjével és a legnépszerűbb komédiáinak tévedéseken és az ifjú szerelmesek konfliktusain alapuló dramaturgiájával garantáltan felhőtlen szórakozást ígér minden korosztály számára. A két veronai nemes több jelenetének átdolgozott változata felfedezhető a későbbi nagy komédiákban. Manapság a kevésbé ismert Shakespeare-művek közé tartozik, megírása idején azonban hatalmas népszerűségnek örvendett. A drámaírómester leglendületesebb darabjaként tartják számon. Nem véletlen, hogy a 1996-ban rekonstruált Globe ezzel az előadással nyílt meg, idén pedig világ körüli turnéra indul Shakespeare halálának 400. évfordulóján.

http://www.shakespearesglobe.com

szereposztás

Júlia: Leah Brotherhead
Milánó hercege / Antonio: Garry Cooper
Szilvia: Aruhan Galieva
Valentin: Guy Hughes
Lucetta / Panthino / Thurio: Amber James
Fürge / Eglamour: Adam Keast
Dárdás: Charlotte Mills
Proteus: Dharmesh Patel
Zenész: Fred Thomas

Díszlet- és jelmeztervező: Katie Sykes
Zeneszerző: James Fortune
Koreográfus: Tom Jackson Greaves

Magyar felirat: Szabó Magda fordítása alapján Keszthelyi Kinga

Rendező: Nick BagnallNick Bagnall

Az egyik legnevesebb londoni színművészeti akadémián, a Guildhallban színészként szerzett diplomát. Birmingham, Liverpool és London legfontosabb színházaiban, köztük a Royal Courtban, a Trafalgar Studiosban, a Royal Shakespeare Companyben, a National Theatre-ben és a Globe-ban dolgozott rendezőként, valamint tartott workshopokat színészeknek, rendezőknek. A Globe színházban IV. Henrik rendezése mellett – amely 2013-ban indult nemzetközi turnéra – a Trója utolsó napjai, a Sir Gawain és a Zöld Lovag című darabokat, továbbá egy Odüsszeia-adaptációt is színre vitt. A két veronai nemes a Globe és a Bagnall által vezetett Liverpool Everyman & Playhouse koprodukciója.

Shakespeares’s Globe

A mai Globe 1996-ban nyitotta meg kapuit, pár lépésre a négyszáz évvel azelőtt működött Globe helyszínétől, amelyben maga Shakespeare írt és játszott. Sam Wanamaker amerikai rendező már a negyvenes években méltánytalannak tartotta, hogy Shakespeare emlékét a régi emblematikus épület helyén álló söröző falán pusztán egy bronztábla őrzi. Egy teljes épületkomplexumot álmodott meg, melynek végül csupán egy része vált valóra. Az új létesítmény az eredeti, 1599-ben épült legendás színház tökéletes másolata, a benne működő aktív művészeti tevékenység pedig méltó módon biztosítja a valaha élt legsokoldalúbb drámaíró munkásságának ápolását.

A színházépület fedetlen teteje miatt csupán az év egyik felében alkalmas színházi előadások megtartására. A téli időszakban jelentős színészképzés zajlik az intézményben, melynek célja – a reneszánsz hagyományokhoz hűen – a minél sokoldalúbb színházi emberek képzése. A beszédtechnika és a hangképzés mellett nagy figyelmet fordítanak a színészek akrobatikai és hangszeres zenei képzésére is, így az évről évre megszülető előadások játékstílusa nemcsak Londonban, hanem a világ minden táján különlegesnek számít.

2012-ben nyitották meg a Jakab-korabeli stílusban készült önálló, fedett épületrészt, melyet a modernkori Globe újjáépítőjének tiszteletére Wanamaker’s Playhouse-nak neveztek el. A 340 néző befogadására alkalmas, kétszintes galériás színházban az előadásokat gyertyafény mellett játsszák. A Temze-parti épületegyütteshez állandó interaktív kiállítás és jelentős könyvtár is tartozik. Emellett a társulat széleskörű oktatási, ismeretterjesztő és népszerűsítő munkát végez: rendszeresen tartanak helyszíni edukációs és közösségépítő / családi programokat (drámaórát, tanári továbbképzést, gyerekszínházat stb.), előadásaikat a turnék mellett mozi közvetítés formájában is eljuttatják a világ számos pontjára, valamint kiemelt figyelmet fordítanak a legújabb technikai újítások alkalmazására és az értékteremtő marketingre (kreatív arculattal, a múzeumi bolt termékeivel, alkalmazásokkal).

http://www.shakespearesglobe.com/
https://www.facebook.com/ShakespearesGlobe

videó

jegyvásárlás

2016/07/01 péntek 20:00 | Margitszigeti Szabadtéri Színpad jegyvásárlás

A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

KAPCSOLAT
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

1122 Budapest, Városmajor hrsz: 6835/17
Tel: 06 1 / 3755-922
Fax: 06 1 / 3560-998
E-mail: igazgatosag@szabadter.hu
JEGYIRODA
Szabad Tér Jegyiroda

Nyitva tartás: Hétfőn 12-18 óráig,
keddtől-péntekig 10-18 óráig,
hétvégén zárva.
Cím: 1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3.
Tel.: 06 1 / 301 0147
E-mail: jegyiroda@szabadter.hu
KÖZÉRDEKŰ
Közérdekű adatok
ADATVÉDELEM
Adatvédelmi tájékoztató
IMPRESSZUM

A www.szabadter.hu tulajdonosa a
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.
Felelős kiadó: Bán Teodóra
ügyvezető igazgató

Grafika: Zsirke Balázs
Design és fejlesztés:
Művészeti Projekt Kft

Minden jog fenntartva!