Budapesti Nyári Fesztivál
Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Városmajori Szabadtéri Színpad
Margitszigeti Víztorony
Szent Margit kolostor-romok
Interaktív meseszínpad

Giuseppe Verdi: Traviata - opera

2016-s előadás archívum
vasárnap, 26 június 2016 20:00

színlap

Giuseppe Verdi:

Traviata

OPERA BEMUTATÓ

2016. június 26. (vasárnap) 20.00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

két részben, három felvonásban, olasz nyelven, magyar felirattal

Verdi egyik legnépszerűbb műve, A kaméliás hölgy szívszorító szerelmi történetéből írt Traviata a zenetörténet egyik leggyakrabban játszott operája. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon először kerül színre, olyan kiváló sztárok főszereplésével, mint a világhírű koloratúrszoprán, Miklósa Erika és az olasz tenor, Giuseppe Filianoti.

Verdi magával ragadó operájában Alexandre Dumas híres regényének világa elevenedik meg: az ismert kurtizán, Violetta és a vidéki fiatalember, Alfred tragikus szerelmi története a 19. századi Párizs pezsgő társasági életének közegében játszódik. Tiszta érzések, igaz szenvedélyek, hazugság, fondorlatok és számító ármány szövik át ezt a fényűző, fülledt kort, amelyben a tradícióktól és a társadalmi kötöttségektől való szabadulás vágyának gyakran a hétköznapi valóság: az anyagi szükség és a kor pestisének számító tüdővész szab határt.

La traviata, vagyis A bukott nő: nemcsak az irodalom, hanem az operatörténet rajongott tárgya. Emma Bovary, Mimi, Musette, Manon Lescaut mellett leghíresebb képviselője a Dumas regényéből ismert Marguerite Gautier, aki Violetta Valéry néven vált az egyik legösszetettebb Verdi-hősnővé.

A melodráma megrázó kerettörténetét mindvégig ellensúlyozza a teljes operát átszövő táncmelódia, a keringő lüktető ritmusa és könnyedebb témái, amelyek közel állnak Verdi románcaihoz. Violetta megformálása a szerep nagyfokú jellemfejlődése miatt olyan mélységeket kíván – a könnyed kacérságtól kezdve a tiszta szerelmen át a kétségbeesés, lemondás és összeomlás állapotáig –, amelyek ábrázolását aligha láthatnánk kiválóbb tolmácsolásban, mint a világ minden pontján hatalmas sikereket elérő „briliáns szoprán”, Miklósa Erika előadásában, aki a tavalyi Virtuózok-koncertet leszámítva először lép színre a Margitszigeti Nagyszínpadon.

Violetta Valéry: Miklósa Erika
Alfred Germont: Giuseppe Filianoti (IT)

Vezényel: Héja Domonkos
Közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett és a Magyar Állami Operaház Zenekarának és Énekkarának művészei
Rendező: Anger Ferenc

A Szabad Tér Színház bemutatója.

szereposztás

Szövegíró
Rendező
Látványtervező
Koreográfus
Dramaturg, magyar nyelvű feliratok
Játékmester
Rendezőasszisztens
Zenei asszisztensek
Karigazgató

Karmester

Violetta Valéry
Flora Bervoix
Annina
Alfredo Germont
Giorgio Germont
Gastone
Douphol báró
d’Obigny márki
Grenvil doktor
Giuseppe
Küldönc
Francesco Maria Piave
Anger Ferenc
Zöldy Z Gergely
Venekei Marianna
Kenesey Judit
Kováts Andrea
Lázár Katalin
Doman Katalin, Jean Klára, Katona Anikó, Pfeiffer Gyula, Szennai Kálmán, Zsoldos Bálint
Strausz Kálmán

Héja Domonkos

Miklósa Erika
Simon Krisztina
Bakos Kornélia
Giuseppe Filianoti
Kelemen Zoltán
Ujvári Gergely
Káldi Kiss András
Fülep Máté
Kiss András
Takács András/Gál János
Bakó Antal/Zsigmond Géza

Közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett és a Magyar Állami Operaház Zenekarának és Énekkarának művészei

Bemutató előadás a Szabad Tér Színház és a Magyar Állami Operaház együttműködésével.

cselekmény

I. felvonás

Violetta Valéry Párizs legtündöklőbb kurtizánja, aki súlyos tüdőbaja miatt egy időre vissza kellett vonuljon a társasági élettől. Most újra bált ad, amin párizsi bohémek, előkelő és gazdag urak ugyanúgy megfordulnak, mint Violetta orvosa és más kurtizánok, mint például a közkedvelt Flora. Violettát kitartója, a gazdag Douphol báró oldalán látjuk, az estélyen azonban bemutatják neki a fiatal Alfredo Germont-t, aki nyíltan udvarolni kezd a nőnek. Mint kiderül, a férfi már egy éve szerelmes Violettába – szenvedélyes, őszinte szerelemmel. Mikor Violetta a bál során elszédül, Alfredo őszinte aggodalommal próbálja meggyőzni őt: hagyjon fel az önpusztító életmóddal, és válassza az ő szerelmét. Violetta vívódik: feladhatja-e a fényes, mulatozással teli, ugyanakkor üres és sivár életet azért, hogy végre először igazán szeressék és viszontszerethessen?


II. felvonás

Három hónappal később Violetta és Alfredo Párizstól nem messze, vidéken élnek boldog szerelemben. Az önfeledt vidéki élet azonben nem olcsó mulatság, és mint Alfredo egy nap erre rádöbben, Violetta a kiadásokat fedező pénzt minden értékének eladásával teremti elő. Alfredót e hír hallatára elönti a szégyen, és Párizsba siet, hogy pénzt szerezzen.
Violetta levelet kap: Flora invitálja őt bálba aznap estére – de hiába: Violetta már más életet él. Alfredo távollétében váratlan vendég érkezik: Alfredo apja. Giorgio Germont azért kereste fel fia szerelmét, hogy rábeszélje a nőt: hagyja el Alfredót, hiszen egy kurtizánnal folytatott kapcsolat kompromittálja az egész Germont-családot, mi több, Alfredo húgának férjhez menetelét is megakadályozhatja. Violetta szíve majd’ megszakad, de végül megígéri Germont úrnak: meghozza szerelme családjáért ezt az áldozatot, csak egyet kér: mondják majd el Alfredónak az igazságot, ha ő már nem lesz többé. Az idős Germont-t őszintén meglepi a nő nagylelkűsége, és megilletődve távozik a házból.
Violetta nehéz szívvel nekilát, hogy levélben búcsúzzon el szerelmétől, ám a visszatérő Alfredo meglepi őt. A nő könnyek közt öleli magához szerelmét, majd felindultan elrohan. A mit sem sejtő Alfredónak nem sokkal később levelet hoznak: Violetta levelét, amelyben szakít a férfivel. Giorgio Germont érkezik újra, ő vigasztalja összetört fiát, akit arra kér: térjen vissza családjához. Alfredo megtudja, hogy Violetta elfogadta a meghívást aznap estére Flora báljába, és azt hiszi, szerelme a régi élete és a báró miatt hagyta őt el. A dühtől elvakultan bosszút esküszik.

Ugyanaznap este Flora álarcosbálján az a hír járja, hogy Violetta és Alfredo szakítottak. A váratlanul megjelenő Alfredo maga igazolja a szóbeszédet. Violetta is megérkezik a báró karján, és megnő a feszültség a teremben. Alfredo merészen kártyázni kezd, és folyton nyer. Kihívó megjegyzéseket tesz közben a bárónak, aki sértetten „párbajra” hívja a fiatal Germont-t: nagy tétekben kezdenek kártyázni. Alfredo egyre nyer, a feszültség pedig egyre nő. Flora vacsorázni hívja a vendégeket, így Violetta szót válthat kettesben Alfredóval. Arra kéri a férfit, menjen el az estélyről, mert fél, hogy elmérgesedik a helyzet Alfredo és a báró között. A boldogtalan férfi kéri szerelmét, hogy térjen vissza hozzá, ám Violetta kénytelen megtartania az idős Germont-nak tett ígéretét: azt hazudja Alfredónak, hogy a bárót szereti. A fiatalember előtt elsötétül a világ, és az egész vendégsereg előtt megszégyeníti Violettát: a nőhöz vágja egész esti kártyanyereményét, hogy „szolgálataiért” kifizesse őt. Ebben a pillanatba lép be Alfredo apja, aki a vendégsereggel együtt megdöbben Alfredo szörnyű tettén.


III. felvonás

Violetta haldoklik. Csak szolgálója, Annina és a doktor tartottak ki mellette. Szobájába a párizsi karnevál vidám zaja szűrődik be. Violetta elvesztett szerelmére gondol, és fájó szívvel búcsúzik az élettől. Egyszer csak váratlan látogató érkezik: Alfredo, akinek apja végül elmondta a teljes igazságot. Boldogan öleli magához imádottját, Violetta azonban erőtlenül omlik vissza az ágyra. Az idős Germont is megérkezik fia után, hogy kifejezze háláját a nemes lelkű nőnek. Ám apa és fia döbbenten látják, hogy későn érkeztek: Violetta szerelme karjában hal meg.

Giuseppe Filianoti

Generációjának egyik legkitűnőbb lírai tenorja. Gyönyörű hangja, valamint szenvedélyesen drámai színpadi kiállása széleskörű elismerést szerzett számára mind a kritikusok, mind pedig a nagyközönség körében.

1998-as debütálása a nagybetűs stílust képviseli. Kezdetben előadásainak többségében a bel canto műfaja dominált, később 19. századi olasz lírikusokat és francia műveket énekelt. Sikeresen szerepelt Cherubini és Mozart műveiben, valamint számos 20. századi mester, többek között Strauss, Debussy és Sztravinszkij darabjaiban is.

Az elmúlt évek során számos nemzetközi meghívásnak tett eleget, olyan helyeken vendégszerepelt, mint a milánói Scala, a Moszkvai Nagyszínház (Don Giovanni), a New York-i Metropolitan Opera (Rigoletto). Filianoti rendszeres meghívottja olyan világhírű operáknak is, mint a bécsi Staatsoper, a londoni Covent Garden, vagy a párizsi és berlini Operaház.

giuseppefilianoti.com
www.facebook.com/Giuseppe-Filianoti

Miklósa Erika

Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő.

Tizenévesen atletizált, majd egy baleset miatt abba kellett hagynia a versenyzést, kedvtelésből az éneklés felé fordult. Alig három év elteltével, 19 évesen – minden idők legfiatalabbjaként – szerződtették a Magyar Állami Operaházhoz.

Első külföldi fellépése 1992-ben, Brüsszelben volt, Hamari Júlia meghívásának köszönhetően. Még ebben az évben Mannheimben mutatkozott be A varázsfuvola Éj királynőjének szerepében, amellyel csakhamar meghódította a világ összes jelentős színpadát Londontól Párizsig, Münchentől New Yorkig, és ő lett a legkeresettebb művész ebben a szerepben, amelyet mára több mint ötszázszor énekelt. 1996-ban külföldön képezte magát: előbb a philadelphiai Academy of Vocal Arts, majd a milánói Scala ösztöndíjasaként.

1999-ig volt tagja a Magyar Állami Operaháznak, ahol szopránszerepek sorát énekelte és énekli azóta is: A denevér Adéljától a Rigoletto Gildáján keresztül a Szöktetés a szerájból Constanzajáig. 2004-től állandó fellépője a New York-i Metropolitannek. A fajsúlyos szerepek mellett előszeretettel szerepel vígoperákban is, például Adéle grófnőként Rossini Ory grófjában, melyben a Szegedi Nemzeti Színházban, legutóbb pedig a Malmöi Operában énekelt. Az opera műfaja mellett szívesen kalandozik a musical, az operett világába is; számos exkluzív gálakoncert főszereplője.

A 2015-2016-os szezonban a West Side Story Mariájaként, a Hunyadi László Gara Máriájaként láthatták a nézők a Magyar Állami Operaházban. A Traviata főszerepében pedig most, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon debütál.

Szívén viseli az egészséggel, a sporttal, a jótékonysággal és tehetséggondozással kapcsolatos ügyeket is, 2011-ben az önkéntesség magyarországi nagykövete volt, 2012-ben Nemzetközi Fair Play díjat kapott.

"Megcsináltam a karrierem, ám mindvégig sportoló maradtam. Mindegyik előadás olyan, mint egy verseny, amit meg kell nyernem, vagy legalábbis a legjobbat kihozni magamból!" - vallja magáról a művésznő.


www.erikamiklosa.com
www.facebook.com/erikamiklosa

videójegyvásárlás

2016/06/26 vasárnap 20:00 | Margitszigeti Szabadtéri Színpad jegyvásárlás

A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

KAPCSOLAT
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

1122 Budapest, Városmajor hrsz: 6835/17
Tel: 06 1 / 3755-922
Fax: 06 1 / 3560-998
E-mail: igazgatosag@szabadter.hu
JEGYIRODA
Szabad Tér Jegyiroda

Nyitva tartás: Hétfőn 12-18 óráig,
keddtől-péntekig 10-18 óráig,
hétvégén zárva.
Cím: 1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3.
Tel.: 06 1 / 301 0147
E-mail: jegyiroda@szabadter.hu
KÖZÉRDEKŰ
Közérdekű adatok
ADATVÉDELEM
Adatvédelmi tájékoztató
IMPRESSZUM

A www.szabadter.hu tulajdonosa a
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.
Felelős kiadó: Bán Teodóra
ügyvezető igazgató

Grafika: Zsirke Balázs
Design és fejlesztés:
Művészeti Projekt Kft

Minden jog fenntartva!