Budapesti Nyári Fesztivál
Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Városmajori Szabadtéri Színpad
Margitszigeti Víztorony
Szent Margit kolostor-romok
Interaktív meseszínpad

Romantikus klasszikusok - nyitókoncert a NFZ-vel

2016-s előadás archívum
péntek, 10 június 2016 20:00

színlap

 

Romantikus klasszikusok

nyitókoncert a Nemzeti Filharmonikusokkal

2016. június 10. (péntek) 20.00

Esőnap: június 14. (kedd) 20.00

A koncert várható vége: 22.10

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

2016 a romantika éve a Budapesti Nyári Fesztiválon, amelynek három hónapon át tartó programsorozata egy igazán különleges zenei élménnyel veszi kezdetét: a tavalyi nagysikerű nyitókoncert folytatásaként a Kocsis Zoltán által vezetett Nemzeti Filharmonikus Zenekar „romantikus klasszikusokat” játszik a fákkal körülölelt Margitszigeti Szabadtéri Színpad hangulatos környezetében. A Ravel-, Gershwin- és Dvořak-műveket bemutató est külföldi sztárvendége a fiatal kínai zongoraművész, Yuja Wang.

Hazánk egyik legrangosabb szimfonikus együttese, a világhírű Nemzeti Filharmonikus Zenekar önmagában is a minőség garanciája, amely kivételes szakmai érzékenységgel, a komolyzene értő és élményszerű tolmácsolásával ejti rabul a közönség szívét. Az immár hagyományos margitszigeti nyitókoncert vonzerejét fokozza, hogy a zenekart a kétszeres Kossuth-díjas karmester, zongorista és zeneszerző, Kocsis Zoltán vezényli, akinek ajánlására a fesztivál napjaink egyik legkeresettebb zongoraművészét, a virtuozitásáról és kisugárzásáról egyaránt ismert huszonkilenc éves Yuja Wang kínai származású zongoraművészt kérte fel a koncert közreműködőjének.

A fiatal, újító szellemiségű művésznő nemcsak rendkívüli technikai tudásával és előadásmódjának korát meghazudtoló érettségével nyűgözi le a közönséget szerte a világon, hanem megjelenésével és egyéni stílusával is: legyen az egy modern fellépőruha hatása, vagy a művek megszólaltatásán átható atmoszférikus erő, Yuja Wang minden korosztályt képes lebilincselni. Néhány évvel ezelőtt a hazai közönség is meggyőződhetett kivételes zenei tehetségéről, amikor először lépett fel a Filharmonikusokkal Budapesten.

A zene géniuszai a Margitszigeten találkoznak újra, hogy ezúttal Ravel G-dúr zongoraversenyét, Gershwin Kék rapszódiáját és Dvořák Újvilág szimfóniáját szólaltassák meg merész és magával ragadó módon.

műsor

 

Ravel: G-dúr zongoraverseny
Gershwin: Kék rapszódia
Dvořák: IX. (Újvilág) szimfónia

Közreműködik: Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Zongoraművész: Yuja Wang (CHI)
Karmester: Kocsis Zoltán

A Szabad Tér Színház produkciója.

Yuja Wang

 

Tizenegy évesen indult el Kínából máig tartó diadalútján, amikor is a valaha volt legfiatalabb növendékként felvételt nyert a kanadai Mount Royal Konzervatóriumba. Tizenöt éves korától diplomája megszerzéséig Philadelphiában tanult, majd megannyi rangos nemzetközi verseny és díj elnyerése után, 2007 óta Ázsia, Európa és Észak-Amerika nagyvárosaiban is rendszeresen fellép, nagy nyári fesztiválok rendszeres vendége. Szólistaként olyan világhírű zenekarokkal játszik együtt, mint a New York-i és a San Franciscó-i Filharmonikusok, a Bostoni Szimfonikus Zenekar vagy az Izraeli és a Berlini Filharmonikusok. Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Daniel Barenboim, Charles Dutoit, Daniele Gatti, Manfred Honeck, Pietari Inkinen, Lorin Maazel, Kurt Masur, Antonio Pappano, Yuri Temirkanov, Michael Tilson-Thomas és Pinchas Zukerman.

2009-től a Deutsche Grammophon szerződtetett művésze, ez idő során négy lemeze jelent meg, melyek közül a Rahmanyinov II. zongoraversenyét és a Paganini Rapszódiáját tartalmazó albumot Grammy-díjra jelölték a Legjobb instrumentális szóló kategóriában. 2006-ban megkapta a Gilmore Fiatal Művészek díját, amit 2010-ben a rangos Avery Fisher Karrier Ösztöndíj követett.

Ismertségét és kivételes népszerűségét jelzi, hogy az interneten rengeteg rajongói közösségi oldal kötődik hozzá, valamint a Flight of the Bumblebee videófelvételét több mint négy millióan tekintették meg a Youtube-on. A repülő ujjú zongorista a fiatalabb generációk közében is nagy népszerűségnek örvend, mivel nem csupán tehetségével mutatkozik meg a koncerttermek zárt falain belül, hanem egyéniségét a televízióban és magazinok címlapján is bizonyítja.

2013-ban lépett fel először Magyarországon, amikor a Nemzeti Filharmonikusok meghívására Bartók II. zongoraversenyét adta elő nagy sikerrel a zenekar évadnyitó koncertjén a Müpában. 2016-ban Kalifornia, Új-Mexikó, Róma és a New York-i Carnegie Hall után tér vissza Budapestre, hogy a Budapesti Nyári Fesztivál margitszigeti nyitó koncertjén kápráztassa el a közönséget a Nemzeti Filharmonikusokkal.

www.yujawang.com
https://www.facebook.com/yujawang/

Kocsis Zoltán és az NFZ

 

Kocsis Zoltán, főzeneigazgató
karmester, zongoraművész, zeneszerző

1952. május 30-án született Budapesten. Ötéves korában kezdett zongorázni. Nemzetközi karrierje tizennyolc éves korában, a Magyar Rádió Beethoven-zongoraversenyének megnyerésével indult és néhány év alatt berobbant a nemzetközi koncertéletbe. A világ legrangosabb zenekaraival hangversenyezett szólistaként. Kocsis hosszú éveken át a Philips Classics exkluzív művésze volt. Felvételeivel hazai és nemzetközi díjakat nyert. Egyik alapítója volt a Budapesti Fesztiválzenekarnak. 1997 óta pedig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója. Számos sikeres európai és távol-keleti hangversenykörút, valamint magyarországi bemutató fűződik az együttes és Kocsis Zoltán nevéhez.

Különösen nagy hangsúlyt fektet a ritkán, sosem játszott vagy méltatlanul elfeledett művek bemutatására. Karmesteri pályáját a merészség, a szokatlan párosítások, az aktuális tartalmak, lehetőségek és kihívások jellemzik. 2006 decemberében indult útjára a Bartók Új Sorozat összkiadás Kocsis Zoltán művészeti vezetésével a Hungaroton Classic gondozásában. A lemezek hazai és nemzetközi megítélése is egyedülálló. Szólista és karmesteri munkája mellett zeneszerzői tevékenysége is jelentős. Gyakran lép fel kamaramuzsikusként, és rendszeres meghívott vendége mesterkurzusoknak és fesztiváloknak. Mintegy 20 alkalommal tüntették ki rangos hazai és nemzetközi állami és szakmai díjjal.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar története 1923-ban kezdődött, amikor megalakult a Székesfővárosi Zenekar, mely hamarosan Budapest zenei életének egyik központja lett. Alapító- és 15 éven át vezető karmestere Bor Dezső volt. A háború után Fricsay Ferencet és Somogyi Lászlót nevezték ki a zenekar élére. 1952-ben az akkor Állami Hangversenyzenekarnak elnevezett együttes ideális vezető karmestert talált Ferencsik János személyében. Ferencsik János halála után Kobayashi Ken-Ichiro lett a zenekar vezetője.

1997 őszétől a főzeneigazgatói teendőket Kocsis Zoltán látja el. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar sikert aratott már a New York-i Avery Fisher Halltól a tokiói Suntory Hallon át a birminghami Symphony Hallig, az athéni Megaron Musicostól a Colmari és a Kanári-szigeteki Fesztiválig. A 2003 februárjában adott New York-i koncertjüket a ConcertoNet című rangos internetes komolyzenei lap tekintélyes kritikusa az évad legjobb hangversenyének járó Lully-díjjal ismerte el.

1997 óta 40 országban mintegy 150 koncertet adott az együttes. A Nemzeti Filharmonikusok hazai hangversenyein számos világhírű magyar és külföldi vendégművész lép fel (évente mintegy 10-15 külföldi vendég). 2005 óta koncertjeinken több mint 900 művet tanult meg és játszott el a zenekar.

www.filharmonikusok.hu
www.facebook.com/nemzetifilharmonikusok

zeneművek

 

Ravel: G-dúr zongoraverseny

Maurice Ravel (1875-1937) életművét a kifinomultság és a rendkívüli zenei precizitás jellemzi, mely egyaránt ötvözi a legnagyobb klasszikus zeneszerzők, leginkább Mozart aprólékosan kidolgozott formavilágát és hangulati-érzelmi skáláinak összetettségét a kortárs romantika legnagyobb alkotóinak hatásaival. A klasszikus zenét megújító törekvése az 1920-as 30-as években érte el csúcspontját, amikor a legújabb zenei irányzatokat, a blues és a jazz elemeit kapcsolta össze a klasszikus zeneművek világával. A már életében elismert és harsányan ünnepelt, de mindvégig végtelenül szerénynek megmaradó zeneszerző élete utolsó éveiben írta meg két zongoraversenyét. A G-dúr zongoraversenyen több mint két évig dolgozott. A Mozart szellemiségét megidéző műbe briliáns módon szövődnek egymásba a jazz-hatásokban gazdag tételek, ami egy máig népszerű és egyedi összhatást eredményez.

Gershwin: Kék rapszódia

A „slágergyártó” Broadway-zeneszerző, majd fokozatosan a komolyzene felé forduló amerikai komponista és zongoraművész, George Gershwin (1898-1937) a klasszikus zenei műfajok egyik legnagyobb megújítója volt. Korán elkezdte érdekelni az olasz klasszikus zene és az új amerikai műfajok egyesítése. Így született meg a Blue Monday Blues című jazzoperája, majd ennek szellemében 1924-ben a mindössze három hét alatt megírt Kék rapszódia. A gyorsaságnak feltételezhetően az volt az oka, hogy Gershwin elfeledkezett egy felkérésről, amely egy új mű komponálására szólt Lincoln elnök születésnapi hangversenyére. A közelgő bemutató dátumáról az újságból értesült, ám a rendkívül rövid idő alatt megírta a Kék rapszódiát két zongorára, amelyet tomboló sikerrel mutattak be a szerző előadásában. Ezt dolgozta át zongorára és jazz-együttesre, a ma ismert nagyzenekari változat pedig két évvel később készült el. A mélabús és hazafias érzelmeket egyaránt felkavaró zene mesterien és szabadon ötvözi a jazz és a klasszikus zene jellegzetességeit, és még ma is meglepő benyomást tesz a hallgatókban.

„Sokan beszéltek a jazz határairól, teljesen félreértve annak funkcióit. Azt mondták, hogy a jazznek határozott üteműnek kell lennie, és táncritmushoz kell kapcsolódnia. Elhatároztam, hogy ha lehet, ezt a félreértést egyetlen csapással eloszlatom…” (G. Gershwin)

Dvořák: Újvilág szimfónia

A műsorban szereplő zeneszerzők közül talán a cseh Antonín Dvořák (1841-1904) munkásságát mondhatjuk a leginkább klasszikus értelemben véve romantikusnak. Az Újvilág szimfónia azonban a termékeny életmű egy kivételes darabja. A zeneszerzői pálya nehézkes, megélhetési gondokkal küszködő indulása után Dvořák az osztrák állami ösztöndíj elnyerésével és Brahms baráti támogatásával fényes karrierbe kezdett. A már elismert komponistát 1878-ban a New York-i Zenei Konzervatórium igazgatójának nevezték ki. Az Amerikában töltött három év alatt érdeklődéssel fordult az indián és afroamerikai népdalok felé, melyek motívumait és ritmikáját felhasználta az Újvilág szimfónia (eredeti címén: Az Újvilágból) komponálásakor. A zenemű jellegzetes dallamai máig nagy népszerűségnek örvendenek a szélesebb közönség köreiben: ha máshonnan nem is, sokan a western-filmekből ismerik.

„Azt az ostobaságot, hogy én indián vagy amerikai motívumokat használtam volna fel, hagyja ki, kérem, mert ez nem igaz. Csupán az amerikai népzene szellemében komponáltam.” (Dvořák)

galéria

  Plakát Yuja Wang (Fotó: Felix Broede) Kocsis Zoltán (Fotó: Huszti István és Kotschy Gábor) Nyitókoncert a Margitszigeten 2015 (Fotó: Geberle Berci)

videó

 

jegyvásárlás

2016/06/10 péntek 20:00 | Margitszigeti Szabadtéri Színpad jegyvásárlás

A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

KAPCSOLAT
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

1122 Budapest, Városmajor hrsz: 6835/17
Tel: 06 1 / 3755-922
Fax: 06 1 / 3560-998
E-mail: igazgatosag@szabadter.hu
JEGYIRODA
Szabad Tér Jegyiroda

Nyitva tartás: Hétfőn 12-18 óráig,
keddtől-péntekig 10-18 óráig,
hétvégén zárva.
Cím: 1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3.
Tel.: 06 1 / 301 0147
E-mail: jegyiroda@szabadter.hu
KÖZÉRDEKŰ
Közérdekű adatok
ADATVÉDELEM
Adatvédelmi tájékoztató
IMPRESSZUM

A www.szabadter.hu tulajdonosa a
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.
Felelős kiadó: Bán Teodóra
ügyvezető igazgató

Grafika: Zsirke Balázs
Design és fejlesztés:
Művészeti Projekt Kft

Minden jog fenntartva!